Featuredimage

Zaštita Email adresa od Spamera

Imate Internet stranicu i želite podijeliti vašu Email adresu s posjetiteljima? Kad na Internet stranicu dodate Email adresu ili obični tekst email adrese, izloženi ste da Vaša email adresa bude kopirana od strane spam email harvesting bot (ne znam kako bi preveo ovaj termin). Više o harvesting bot možete pročitati ovdje.

Zašto je kodiranje Email adrese važno?

Mnogi vlasnici Internet stranica, autori članaka i drugi, nisu ni svjesni da su korištenjem svoje Email adrese na stranicama, u njihovim člancima ili na kontakt stranici izloženi riziku da će njihova email adresa završiti na listi Email adresa koju koriste spameri.

Spameri koriste automatske programe (harvesting bot) koji skeniranu Internet stranice u potrazi za Email adresama. Pronađene Email adrese se spremaju i koriste za slanje svakajakih poruka tj. spamova.

Iz ovog razloga se preporučuje na Internet stranici koristiti kontakt forme umjesto dijeljenja Email adrese. Ponekad smo prinuđeni da podijelimo Email adresu koju će korisnici moći kopirati ili kliknuti da bi poslali poruku.

Postoji riješenje za zaštitu Email adresa na Internet stranici od automatskih programa koji koriste spameri za prikupljanje. Proces se zove kodiranje i vrlo je jedostavan.

Zaštita Email adrese od Spamera

emailaddressencoder

Prvo što trebate uraditi je instalirati Email Address Encoder dodatak. Nakon instalacije, potrebno je samo aktivirati dodatak. Nema potrebe za ikakvim podešavanjima. Nakon aktiviranja Email Address Encoder će početi enkodirati Email adrese koje ćete koristiti u vašim člancima, stranicama itd.

Ovaj program će konvertirati Email adrese u običan tekst. Na sljedećoj slici možete vidjeti kako izgleda kodiranje Email adrese na stranici.

code

Harvesting bot ovako prikazanu Email adresa u izvodnom kodu nisu u mogućnosti prepoznati. Posjetitelji vaše Internet stranici će moći vidjeti Email adresu.

kontakt

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *